Vet du hva du skal gjøre hvis du havner mellom bommene på en planovergang? Statens Havarikommisjon frykter at mange bilførere ikke har lært hvordan de bør reagere.
I Norge har vi hundrevis av planoverganger. De aller fleste er sikret med lyd, lyssignal og bommer for å varsle når et tog kommer. Likevel skjer det dødsulykker hvert år.
De siste ti årene, har i snitt 1,2 personer omkommet i ulykker på togskinnene. Statens Havarikommisjon mener at noe av grunnen kan være ulik opplæring ved trafikkskolene. De skriver i sin rapport:
Er kjøreopplæringen god nok?
«Begrepet planoverganger er i læreplanen kun nevnt én gang, sammen med en rekke punkter som kjøreskolen selv velger blant. Det kan derfor være ulik opplæring om planoverganger, avhengig av kjøreskolens fokus.»
Rapport fra Statens Havarikommisjon
Ifølge Statens vegvesen, som fører tilsyn med trafikkskolene, skal elevene som har gjennomført opplæring vite det som er nødvendig for å kjøre bil på en ansvarlig måte.
Kunnskap om kjøremåten ved planoverganger må alle ha. Blant annet for å klare spørsmålene som blir stilt i teoretisk førerprøve, sier sjefingeniør Per Gunnar Veltun i opplæringsseksjonen på trafikant- og kjøretøyavdelingen til NRK.
nrk.no
Viktig å vite om planoverganger
Det er viktig å huske at et tog ikke kan svinge unna, og det kan bruke flere hundre meter på å stanse. Ta alltid høyde for at det kan være feil på lyd, lys eller bommer.
Hva skal du gjøre ved kryssing av planovergang?
Når du skal krysse en planovergang må du:
- Se etter lyssignal
- Se deg for til begge sider
- Hør etter lydsignal
Hvis du er uheldig og havner mellom bommene må du:
- Kjør på bommen, den er konstruert for å knekke
- Ved motorstans, forlat bilen straks
- Varsle politi
Å handle riktig i forskjellige situasjoner i trafikken kan redde liv. Ta en gratis teoriprøve her for å bli enda tryggere på trafikkreglene før du tar teoriprøven.
Kilde: nrk.no, havarikommisjonen.no